Eng
|
A A A+
|
Gyengénlátó verzió
Az oldal átalakítás alatt áll

Megtérítési eljárás

Az EU tagországok valamelyikében az Irányelv alapján történt ellátás megtérítését azok kérhetik, akik az ellátás időpontjában magyarországi biztosítással rendelkeztek. Előzetes engedély kérése esetén a biztosítási jogviszonynak a kérelem benyújtásának időpontjától az eljárás igénybevételéig fenn kell állnia. Biztosítás hiánya esetén nem kezdeményezhető az ellátás megtérítése.
 
A magyar betegek más államokban az általuk választott tagállami szolgáltatónál fizetnek. A fizetés módját és összegét a tagállam nemzeti jogszabályai állapítják meg – ezekről az adott tagállam nemzeti kapcsolattartó pontja ad tájékoztatást.
 
Az OEP előzetes engedély alapján a tényleges, hitelt érdemlően igazolt költségeket utólag téríti meg. A betegnek az ellátásról kapott számlát és dokumentumokat el kell juttatnia az OEP-nek.
 
 
Költségtérítés összege
 
A megtérítés mértéke nem haladhatja meg az ellátásra vonatkozó magyarországi közfinanszírozott ellátás belföldi költségének mértékét. Ennek pontos meghatározása a magyar egészségügyi finanszírozó szerv, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) információi alapján történik. A finanszírozási rendelet szerint a díjakat az OEP minden hónap 21. napjáig a honlapján közzéteszi.
Amennyiben az ellátás költsége 2.000,- Ft belföldi költségmérték alatt van, nem jár megtérítés.
 
Kizárólag az egészségügyi szolgáltatás költségeinek megtérítésére van lehetőség. Az utazási, szállási költség, illetve a kísérő kiadásai nem téríthetők meg.
 
A megtérítési eljárás kérelemre induló hatósági eljárás. A kérelemhez csatolni kell
  • a beutalót vagy másolatát;
  • az eredeti számlát és fordítását, a fizetés igazolását;
  • olyan dokumentumot (pl. zárójelentés), amelyből megállapítható az elvégzett szolgáltatás és időtartama (ha az a számlából nem derül ki), valamint annak fordítását.
Gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök esetében ugyanezt az eljárást kell követni.
 
A külföldi gyógykezelés meg nem térítendő költségeire, ideértve az utazás és a kísérő költségeit is, az OEP méltányosságból támogatást nyújthat.


© 2013 OBDK
weboldal tervezés: IRQ