Eng
|
A A A+
|
Gyengénlátó verzió

A magyar egészségügyi rendszer finanszírozása

Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényben meghatározott rendszer alapján az Egészségbiztosítási Alapból történik, mely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) feladata.
 
Az egészségügyi szolgáltatások – a vonatkozó jogszabályok keretei között – az egészségi állapot által indokolt mértékben vehetők igénybe. Az egészségügyi szolgáltatások azonos szakmai tartalommal illetik meg az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira jogosult személyeket. Az egészségügyi szolgáltatások az egészségbiztosítóval az adott szolgáltatásra finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál vehetők igénybe.
 
Az egészségbiztosítási szervek a külön törvényben foglaltaknak megfelelően kötelesek biztosítani az egészségügyi szolgáltatók által nyújtott egészségügyi szolgáltatások vonatkozásában a szükséges kapacitás megfelelő időben történő lekötését, valamint a teljesített szolgáltatás finanszírozását és ellenőrzését.


© 2013 OBDK
Adatvédelem weboldal tervezés: IRQ