Eng
|
A A A+
|
Gyengénlátó verzió

Eseti Ellátás Európában

Az Európai Parlament és a Tanács 883/2004/EK, a Szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló rendelete (EU Rendelet) lehetővé tette, hogy a tagállami állampolgárok (főként vendégmunkások és hozzátartozóik) tervezetten, illetve akár eseti jelleggel a lakóhelytől eltérő tagállamban, a tartózkodási hely szerinti országban is igénybe vehessék a szükséges kezelést. Eszerint két típusú ellátás létezik:
  1. Eseti ellátás: olyan ellátás, amikor az uniós polgár ideiglenes tartózkodása tartózkodása során - orvosi szempontból szükségessé váló - eseti beavatkozást igényel.
  2. Tervezett ellátás: olyan ellátás, amikor a páciens egy speciális kezelés igénybevétele céljából utazik egy másik tagállamba. Ehhez előzetes hazai engedély szükséges (az S2 nyomtatvány), mely igazolja, hogy a kezelés elérhető otthon, azonban azt nem tudja a hazai betegellátás ésszerű időn belül végrehajtani.
A tervezett ellátásokról és a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről szóló Európai Parlament és a Tanács 2011/24/EU Irányelv magyar szabályozásáról itt olvashat bővebben.
 
A külföldi eseti ellátást az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EHIC) veheti igénybe, az esetleges költségek utólagos megtérítése mellett.

© 2013 OBDK
Adatvédelem weboldal tervezés: IRQ