Eng
|
A A A+
|
Gyengénlátó verzió

Megtérítési eljárás

Az EU tagországok valamelyikében az Irányelv alapján történt ellátás megtérítését azok kérhetik, akik az ellátás időpontjában magyarországi biztosítással rendelkeztek. Előzetes engedély kérése esetén a biztosítási jogviszonynak a kérelem benyújtásának időpontjától az eljárás igénybevételéig fenn kell állnia. Biztosítás hiánya esetén nem kezdeményezhető az ellátás megtérítése.
 
A magyar betegek más államokban az általuk választott tagállami szolgáltatónál fizetnek. A fizetés módját és összegét a tagállam nemzeti jogszabályai állapítják meg – ezekről az adott tagállam nemzeti kapcsolattartó pontja ad tájékoztatást.
 
A NEAK előzetes engedély alapján a tényleges, hitelt érdemlően igazolt költségeket utólag téríti meg. A betegnek az ellátásról kapott számlát és dokumentumokat el kell juttatnia a NEAK-nak.
 
 
Költségtérítés összege
 
A megtérítés mértéke nem haladhatja meg az ellátásra vonatkozó magyarországi közfinanszírozott ellátás belföldi költségének mértékét. Ennek pontos meghatározása a magyar egészségügyi finanszírozó szerv, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) információi alapján történik. A finanszírozási rendelet szerint a díjakat a NEAK minden hónap 21. napjáig a honlapján közzéteszi.
 
Kizárólag az egészségügyi szolgáltatás költségeinek megtérítésére van lehetőség. Az utazási, szállási költség, illetve a kísérő kiadásai nem téríthetők meg.
 
A megtérítési eljárás kérelemre induló hatósági eljárás. A kérelemhez csatolni kell
  • a beutalót vagy másolatát;
  • az eredeti számlát és fordítását, a fizetés igazolását;
  • olyan dokumentumot (pl. zárójelentés), amelyből megállapítható az elvégzett szolgáltatás és időtartama (ha az a számlából nem derül ki), valamint annak fordítását.
Gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök esetében ugyanezt az eljárást kell követni.
 
A külföldi gyógykezelés meg nem térítendő költségeire, ideértve az utazás és a kísérő költségeit is, a NEAK méltányosságból támogatást nyújthat.


© 2013 OBDK
Adatvédelem weboldal tervezés: IRQ